Založ si blog

Pamätný deň holokaustu

Poslanci Národnej rady SR 31. októbra 2001 schválili návrh zákona, ktorý určil nový pamätný deň SR. Stal sa ním 9. september – Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Právnu normu predložil vtedy nezávislý poslanec Robert Fico v presvedčení, že si treba stále pripomínať obete holokaustu, ako aj zápas proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie.

Poslanci zároveň vyhlásili, že budú veľmi opatrne a uvážlivo narábať s témou národnostných vzťahov a nebudú z účelového otvárania tejto témy vytĺkať politický kapitál. „Budeme naďalej politicky prispievať k udržiavaniu korektného občianskeho spolunažívania na území SR,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Je to už 74 rokov, čo vtedajšia vláda slovenského štátu vydala(9. septembra 1941) Nariadenie o právnom postavení židov, známe ako Židovský kódex. Išlo o súhrnné spracovanie právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovského obyvateľstva. Židovský kódex, vypracovaný podľa nacistického vzoru, patril medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe.

O rok neskôr sa prikročilo k deportáciám židovských občanov do vyhladzovacích táborov. Nariadenie, nadväzujúce na dovtedy prijaté obmedzenia a zákazy, zásadne obmedzovalo občianske, náboženské a základné ľudské práva židov.

Je to už 74 rokov od doby, kedy rasovo prenasledovaní ľudia na Slovensku založili tzv. Jánošíkové družiny, ktoré môžeme považovať za predvoj partizánskych skupín. Tie neskôr zohrali významnú úlohu v boji proti fašizmu.

Koľko stratených životných príbehov, koľko bolesti, trápenia a utrpenia. K čomu to bolo dobré vtedy ? A k čomu je to dobré v súčasnosti? Komu to slúžilo vtedy a v prospech čoho? A k čomu násilie akéhokoľvek druhu, vrátane rasového a v akejkoľvek podobe slúži dnes?

Každý človek prišiel na túto Zem, aby hľadal šťastie. Každý človek má právo na všetky zázraky, ktoré mu prináša každý deň. Každý človek má právo na vyznávanie Boha – toho svojho, nech je ním ktokoľvek či čokoľvek. Sme ľudia, každý človek je originál, každý je iný a predsa sme rovnakí. Každý z nás je človek. Rovnakí v právach i povinnostiach, najmä tých ľudských.

Každá obeť násilia, každá obeť rasového násilia má svoje meno. Nikto nie je číslo. Vytetované na ruke či číslo v štatistike. Nikto nie je číslo. A nikto nie je kvóta. 

„Považujeme za potrebné zdôrazniť, že nebudeme tolerovať žiadne prejavy xenofóbie a extrémizmu, či už na území Slovenskej republiky alebo v okolitých krajinách,“ píše sa v schválenom dokumente, ktorým sa dnešný deň stal pamätným dňom Slovenskej republiky.

Aj v 21.storočí  si musíme chrániť to najcennejšie MIER. Ak ho chceme uchrániť, musíme ho mať však predovšetkým v sebe. Nedovoľme, aby sa história opakovala ! 

Česť pamiatke každému človeku, ktorý sa stal obeťou násilia.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72221x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Autor blogu

Kategórie