Založ si blog

„Zmajkovičovej bufeťák? “

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“.

Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od decembra 2015 povolené množstvo soli v potravinách, a za jeho nedodržanie hrozí pokutami.

Zákony vytvárajú základné rámce, základné pravidlá a aj ten môj „bufetový“ zákon je takým. Vytvára priestor pre premýšľanie o tom, čo deťom a mladým ľuďom v priestoroch vzdelávacích inštitúcií ponúkame pri využití všetkých dostupných informácií, ktoré my dospelí zodpovední za ich zdravie máme.

Prvé dva body tohto návrhu zákona boli o zákaze predaja rýchleho občerstvenia, hod-dogu, ktorý obsahuje párok, deťom v školách. Tiež som navrhovala znížiť obsah soli v ponúkaných, predávaných potravinách.

A je to tu. Úsilie, námaha neboli márne. Rozpútanie kontroverznej diskusie v celej spoločnosti prináša prvé výsledky. Pozitívne výsledky. Nepochopenie, či nechcenie pochopiť, posmešné poznámky, bulvárne zosmiešňovanie postoja, spochybňovanie úmyslu, argumentovanie ľudskými právami, právami detí i rodičov – to všetko bolo a často býva súčasťou procesu niečoho, čo je nové a odvážne.

Áno, zmena znamená vystúpenie z komfortnej zóny. Prináša odpor a problémy, chaos a prekážky, pretože stereotypy sú zvyčajne veľmi silné. Odmietanie nového znamená odmietnutie toho doterajšieho. Spracovať všetko vyžaduje čas.

Stále si stojím za tým, že návrh zákona bol dobrý. Čas návrhu zákona i mne dáva za pravdu. To však nie je to podstatné. Podstatná je skutočnosť, že sa veci zmenia k lepšiemu. Podstatný je fakt, že deti budú mať zdravšie potraviny. Podstatným je to, že naše deti, budúca generácia, má predpoklady prežiť v zdraví a v neprítomnosti choroby dlhší a plnohodnotný život.

 

(Zdroj: http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1809048_na-obaloch-ma-pribudnut-nove-varovanie-parky-sposobuju-rakovinu, http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/371100-varene-aj-pecene-vsetko-uz-bude-menej-slane/)

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

Dunajská Streda je súčasťou územia Slovenskej republiky

15.10.2015

Neznepokojila ma informácia o vytvorení poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu Szávay-a István-a za Jobbik v Dunajskej Streda na Slovensku. Neznepokojila ma ani informácia, že pán poslanec maďarského parlamentu chce pomáhať riešiť problémy občanov. Ako občianku Slovenskej republiky a ako poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky ma však veľmi znepokojuje [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72032x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Kategórie