Založ si blog

Verím v múdrosť tých, ktorí tvoria môj národ. Národ vie, čo treba.

Slovenské národné povstanie. Pýtam sa samej seba: aký je dnes odkaz Slovenského národného povstania? Na čo máme nadviazať? V čom máme pokračovať? Ako zachovať  plynulosť života a využiť, poučiť sa zo skúsenosti tých pred nami? Ako byť ozajstným človekom, ktorý si uvedomuje obeť tých, ktorí položili svoje životy, aby som tu mohla byť ja i vy, i druhí ? Slobodní a v mieri na svojom.

Také samozrejmé slovo: položili. Položili životy. Koľko dobrovoľnosti, pokory, úcty, rozhodnosti je v tom slove. Akoby nám niekto, kedysi dávno  položil kvety na prah domu a odišiel. A my nevieme, len tušíme, kto ich tam dal. Vieme len, že to urobil pre nás. Položili životy. Vnímame už len tú krásu, ktorú držíme v náručí. Vnímame život tu a teraz a pocit, že niekto kedysi dávno obetoval to najcennejšie čo mal, aj pre nás – vlastný život.

Režim, ktorý bol na Slovensku, bol totalitný a neexistovala žiadna sloboda. Aj u nás platili v tom čase Norimberské rasové zákony.

Skupina asi štyridsiatich ľudí v roku 1942, z ktorých bola asi polovica rasovo prenasledovaná, založila prvú Jánošíkovu družinu – tak si vtedy dávno hovorili – partizánsku skupinu v oblasti Humenného a Michaloviec. Išlo o skupinu Petra Boroša.  O dva týždne ich všetkých pozatvárali a skupina bola rozbitá. O dva roky na to v roku  1944 už väčšina jánošíkovských družín de facto neexistovala. Nálada v spoločnosti potrebovala dozrieť. Všetko potrebuje čas… vždy.

Čas dozrel a ľudia sa v Slovenskom národnom povstaní postavili na stranu slobody a života v mieri. Pre mňa je hodnota slobody a života v mieri, tým najväčším odkazom povstania. Je to hodnota, o ktorej zachovanie musíme dbať deň čo deň. Pretože život bol tým, o čo vtedy išlo – o náš život.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72236x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Autor blogu

Kategórie