Založ si blog

Poskladajme tisíc papierových žeriavov

Celý rok sa nesie v duchu spomienky na koniec druhej svetovej vojny. Japonské cisárstvo 15. augusta 1945 kapitulovalo a tým sa oficiálne vojna skončila.

Je to už sedemdesiat rokov od doby, kedy lietadlo typu B-29 Superfortress Spojených štátov amerických zhodilo 6. augusta 1945 na Hirošimu uránovú atómovú bombu nazvanú Little Boy (Chlapček). Okamžite bolo zabitých 70 000 až 80 000 ľudí, ďalších 70 000 podľahlo svojim zraneniam. O tri dni neskôr zhodili Spojené štáty americké druhú atómovú bombu nazvanú Fat Man (Tučniak) na japonské mesto Nagasaki. Počet obetí zabitých okamžite v Nagasaki sa odhaduje v rozmedzí 40 000 – 75 000. Celkový počet obetí jadrového výbuchu bol do konca roku 1945 približne 200-tisíc.

Hiroshima

Takmer dve generácie ľudí chýbajú v našich radoch. Koľko príbehov, koľko ľudského šťastia a radosti, koľko obyčajných sĺz, nesplnených túžob a nenaplnených lások, koľko prostých ľudských životov nemalo šancu na život.

Poznanie, múdrosť, um, talent, kreativita, šľachetnosť, česť, sloboda, zodpovednosť za seba i voči iným, ochrana slabších, schopnosť podeliť sa a pomáhať si navzájom, láska a priateľstvo, zodpovednosť za planétu, to všetko ponúka život v mieri. To všetko je život.

Dnes som sa stretla s pani Seiko, Japonkou žijúcou na Slovensku. Pani Seiko vyučuje japončinu, kaligrafiu a spolu so mnou sa dnes vrátila ku svojej vášni, ktorou je umenie origami, krása poskladaná zo štvorcového hárku papiera. Jedným z najznámejších tradičných japonských modelov je tradičná žeriav. V Japonsku vták žeriav symbolizuje nádej. Stará legenda hovorí, že každému, kto poskladá tisíc papierových žeriavov, sa splní želanie. Papierový žeriav sa stal vďaka tejto legende a prostredníctvom japonského dievčatka Sadako Sasaki symbolom mieru.

 

Sasaki Sadako (7. január, 1943 – † 25. október, 1955) bola ako dvojročná pri zhodení atómovej bomby na Hirošimu vystavená radiácii, no prežila. V dvanástich rokoch sa prejavili dôsledky ožiarenia – umierala na leukémiu. Rozhodla sa poskladať tisíc papierových žeriavov, aby sa jej splnilo najväčšie želanie – aj naďalej žiť. Žeriavy sa jej podarilo poskladať, ale nad chorobou nezvíťazila. Spolužiaci a priatelia zorganizovali zbierku a dali postaviť pamätník všetkým detským obetiam atómového útoku na Hirošimu. Pamätník stojí v Parku mieru v Hirošime. Je na ňom vyobrazené dievča stojace s natiahnutými rukami, z ktorých vzlieta papierový žeriav. Každoročne sa na pamätník vešajú vence, každý urobený z tisíc papierových žeriavov.07-dievcina-zeriav

Naším symbolom mieru je holubica. Modrá papierová holubica, origami je tiež symbolom Vyslancov mieru jedného z projektov Nadácie RZ. Vyslanci mieru už priniesli modrú holubicu do rôznych kútov sveta: do Mexika, Kolumbie, Grécka, Maďarska, Čiech, Gruzínska, Abcházka, Rakúska, Španielska i do rôznych kútov Slovenska. Vyslanci mieru prinášajú ľuďom zážitky, pozitívne emócie a vieru v zmysluplnosť každého dňa. Skladaním origami modrej holubice zastavujú čas, spomaľujú ho a krásou obohacujú život. Umenie, krása, láskavosť, súcit, záujem o iných, chvíľa času pre nich – to všetko dáva základ pre vyrovnaný život, mier v duši a posilňuje i vieru v iných ľudí, vieru v ľudstvo.

Dnes sme spolu s pani Seiko a mnohými okoloidúcimi občanmi v uliciach hlavného mesta venovali čas jeden druhému. Vytvárali sme krásu umením origami a zároveň sme venovali spomienku všetkým obetiam nezmyselných vojen, tých minulých i tých súčasných.IMG_3273_výsledok

Modrými holubicami, ktoré sme spoločne vytvorili, ozdobíme Strom mieru, lipku vysadenú v roku 2007 pri príležitosti Svetového mierového fóra, na Kuchajde v Bratislave.

„S láskavosťou, láskou a súcitom, ktoré sú podstatou bratstva, dosiahneme vnútorný pokoj.“ (Dalajláma)

Vojna je dôsledkom nenávisti a na začiatku nenávisti býva nedostatok lásky a neúcta k sebe, ktorá sa prejavuje neúctou k iným, pohŕdaním, ponižovaním a pestovaním pocitov nadradenosti k niekomu, kto má inú vlasť, iné náboženstvo, inú farbu pleti, inú kultúru či spôsob života. Vojna môže ľahko vzniknúť aj ak jeden má niečo, čo môže byť druhých korisť, čím sa chcú obohatiť.

„Mier nemôže byť udržovaný násilím, môže byť dosiahnutý len porozumením.“ (Albert Einstein)

IMG_3333_výsledok

www.ambasadorkamieru.sk

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72233x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Autor blogu

Kategórie