Založ si blog

Krása života v mieri je mojou misiou. Mier je ideál, pre ktorý sa oddá žiť.

Sloboda, ktorú žijeme nám priniesla mnoho, mnoho toho, o čom generácie pred nami len snívali.

Návštevu pána premiéra Róberta Fica na oslavách II. Svetovej vojny v Moskve nevnímam – ako mnohí, len ako politický postoj – vnímam túto návštevu ako prejav zásadného ľudského postoja k realite : veľmi veľa ľudí položilo životy za víťazstvo nad fašizmom. Veľmi veľa ľudí rôznych národností sa zomklo a zastavilo zverstvá ničivej vojny, utrpenie mnohých.

Sloboda, ktorú žijeme nám priniesla mnoho, mnoho toho, o čom generácie pred nami len snívali. Máme všakovaké práva. Všetko môcť veľa raz bez zodpovednosti za dopady našich rozhodnutí, nám robí v živote akýsi chaos. Tento zdanlivý chaos, vyplývajúci z rôznorodosti, inakosti a rôznych záujmov, očakávaní a snov vnímame občas ako prekážky pred naplnení vlastných snov, záujmov či očakávaní. No sme to my sami, každý jeden z nás, čo musíme zvládnuť ten rozpor, že všetko môžeme. Nemusíme. Môžeme. Nájsť mier v sebe.

Náš život sa nám občas môže zdať náročný. Pri všetkej ten náročnosti, rozporuplnosti a pri všetkých tých turbulenciách – dajúc ruku na srdce, je jedno isté : žijeme ako v božom koši. Čo by za takýto život v slobode dali mnohí.

Je už len málo ľudí, ktorí to zažili a majú svoju osobnú skúsenosť. Aj ich spomienky pomaly blednú. Naše vnímanie hrôzy, utrpenia, bolesti, hladu, strát ľudí tej doby je len sprostredkované. Veď naša doba prináša – v rôznych podobách, rôzne formy – hrôzy, utrpenia, bolestí a strát. Nie je to nič oproti nezmyselnému utrpeniu a najmä stratám na životoch vo vojne.

Skúsenosť sa nedá zdieľať. No zo skúseností iných sa dá poučiť. Verím, že v 21. storočí sme schopní vyriešiť problémy slobodného sveta v pokoji, v mieri. Veď všetci jasne vieme, že každý konflikt, každý vojenský konflikt nakoniec končí vyjednávaním a podpísaním dohody. Násilie plodí nové násilie.

Deň čo deň, žijúc slobodný mierový život je našou povinnosťou pestovať všetko, čo tvorí krásu života. Aby sme o všetko : o náš život, o tých, ktorých máme radi, o lásky, o krásu, o sny – neprišli.

Spolu s Nadáciou RZ finalizujem projekt „Ambasádorka mieru“. Tvoríme dlhodobý priestor pre všetkých, ktorí túžia a želajú si zdieľať život a jeho krásu v mieri. Cieľom je podporiť, pestovať a starať sa o posolstvo mieru. Ide o podporu mierumilovných, kreatívnych ľudí a skupiny v oblasti umenia, i o podporu snaženia vytvárať drobné detaily v ľudskom príbehu bežného života, ktoré nám krásou a pôvabom pomáhajú žiť.

Nadácia bude –na základe výberu odbornej komisie, udeľovať cenu „ Vyslanec mieru“ tvorcom v oblasti poézie a prózy, tvorcom výtvarného diela, tvorcom krátkych dokumentárnych, animovaných a hraných filmov i tvorcom, vyslancom mieru v ľudskom príbehu.

Krása života v mieri je mojou misiou. Mier je ideál, pre ktorý sa oddá žiť.

2

 

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72237x
Priemerná čítanosť článkov: 3284x

Autor blogu

Kategórie