Založ si blog

Stop extrémizmu. Stop extrémizmu v nás.

Dnešný Medzinárodný deň nenásilia bol vyhlásený OSN v roku 2007.

2. októbra roku 1869 sa narodil Mahátma Gándhí, vodca nenásilného povstania Indov proti britskej koloniálnej nadvláde, priekopník filozofie a stratégie nenásilia, nenásilného odporu. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je šírenie odkazu a posolstva nenásilia prostredníctvom vzdelávania, informovanosti verejnosti, zabezpečenie mieru, tolerancie, porozumenia a nenásilia.

Doba si vyžaduje, aby sme spolu komunikovali čo najviac. Aby sme vstupovali aj do nepríjemných situácií. Aby sme vysvetľovali, poukazovali, argumentovali i načúvali jeden druhému. Slovo komunikácia má pôvod v latinskom communicare a je jednoznačným ekvivalentom slova participare, čo znamená spolupodieľať sa na niečom.

Treba byť dôsledný a využiť štandardné možnosti, aby nikto a ani umelci v Banskej Bystrici bielou stužkou na zápästí symbolicky nemuseli protestovať proti neetickému zneužívaniu moci vrcholných predstaviteľov svojho kraja a proti mocenským zásahom do slobody ich tvorby a činností, ako hovoria. Dôslednosť, trpezlivosť a odhodlanie, že človek robí dobrú vec a v prospech väčšiny. Dotiahnuť vec, na ktorej človeku záleží, do konca. Koniec pritom znamená, že sa už nič nedalo ubrať na tom, čo človek urobil. Tam niekde na rozhraní tohto pocitu sa začína sloboda, sila tých druhých.

Žijeme v slobodnom svete, žijeme v demokracii chvíľami plnej rozporov ako život sám. Každý sa učíme slobode a akceptovaniu slobody druhých i rozhodnutia druhých.

Stop extrémizmu. Stop extrémizmu v nás.

Stačí si kliknúť na internet a slovo extrémizmus je definované „ako neštandardné správanie, prípadne ideológia, ktorá sa významným spôsobom odlišuje od všeobecne akceptovaných a zaužívaných stanov. Extrémizmus nemusí automaticky znamenať kriminálne konanie, často mu však je pripisované popieranie či porušovanie etických, právnych alebo iných významných spoločenských štandardov. Vyhranený extrémizmus je často sprevádzaný verbálnou alebo fyzickou agresivitou“.

Áno, treba deň čo deň upozorňovať na také spôsoby správania, ktoré nie sú všeobecne akceptovateľné a sú preto našim morálnym. Na druhej strane však treba neustále hľadať nové a efektívne formy komunikácie a riešenia náročných situácií. Nereagovať agresiou, ani slovnou agresiou, počúvať, pýtať sa, premýšľať o tom, čo druhý hovorí. Každý má právo na vlastný názor, každý môže vidieť danú vec inak. Usilovať sa v každej situácii o zachovanie pomeru pozitívnych a negatívnych informácií tak, ako tomu má byť pri komunikácii, v ktorej ľudia majú záujem vec vyriešiť, dohodnúť sa.

Ľudia verejne aktívni komunikujú, konajú a prijímajú rozhodnutia nielen vo vlastnom mene. Verejnosť a jej rôznorodé záujmy a potreby, očakávania sú prvoradé.

Mier v sebe, tolerancia, porozumenie, nenásilie a snaha robiť čo najviac v prospech dobra a pre čo najväčší počet ľudí, sú popri dôvere hlavné výzvy súčasnosti.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72144x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie