Založ si blog

Nie všetko, čo nás nezabije, nás posilní

Nezvládnuté nároky na človeka, nereálne očakávania, nespravodlivosť, nespokojnosť, frustrácia, agresia, násilie, zneužívanie, využívanie slabostí druhých, vyvyšovanie sa človeka nad iným človekom, strata viery v seba i elementárna strata dôvery v svet – to zažil každý v tej, či onej podobe. Pre každého je však rozhodujúca miera takejto skúsenosti.

Nie všetko, čo nás nezabije, nás posilní. Sme komplikovanejší, než aby sme sa „vpratali“ do takejto schémy, každý sme iní.

Prehliadanie drobných, zdanlivo „neškodných a bežných“ prejavov neúcty, netaktnosti, povýšeneckého správania voči ženám je nebezpečné. Ani drobné prehrešky voči ženám by spoločnosť nemala akceptovať, my všetci by sme sa nemali nečinne prizerať. V tých drobnostiach sú ukryté tendencie pre použitie sily, väčšej sily, väčšej agresie .

Prehliadanie drobností podporuje atmosféru nadradenosti silnejšieho nad slabším, nech ním je žena alebo dieťa. Tá atmosféra v spoločnosti, ako v začarovanom kruhu, posmeľuje agresívnych, majetníckych, citovo plochých ľudí k brutálnymi činom, kompenzujúc si ich vlastné slabosti a neschopnosť vážiť si seba samého.

23. september bol v roku 1999 vyhlásený za Medzinárodný deň proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi! Ako je možné, že v roku 1999 treba vyhlásiť takýto Medzinárodný deň?

Všetko to násilie, od drobných netaktností, až po sexuálne zneužívanie, či obchodovanie so slabšími má korene v nerovnom postavení žien a mužov.
(zdroj: http://www.feminist.com/resources/hudsonexcerpt.html)

Rovnosť však nemožno vnímať ako rovná sa. Muž nerovná sa žena. Žena nerovná sa muž. Rovnosť znamená akceptovanie inakosti. Ktoré krídlo vtáka je dôležitejšie? Kto z rodu človeka je dôležitejší: muž alebo žene? Vták bez krídla nevzlietne. S mužmi a ženami je to podobne. Nebudú rásť jeden bez druhého.

Jedine tí muži, ktorí vidia ženy ako rovnocenné a hodnotné partnerky, majú skutočnú šancu vyhrať svoju slobodu a vychutnať si pokoj.

V knihe Sex & World Peace, jej autori Valerie M. Hudson, Bonnie Ballif-Spanvill, Mary Caprioli, a Chad F. Emmett, poskytujú výskumné zistenia o medzištátnych konfliktoch. Tieto napríklad ukázali, že mierové dohody, ktoré boli dosiahnuté vyjednávaním bez zastúpenia žien, sa porušovali a znehodnotili častejšie, než tomu bolo v prípade, ak sa dialógu o mierových návrhoch zúčastnili ženy hneď od začiatku.

Čím väčšie sú sociálne, politické a ekonomické rozdiely medzi mužmi a ženami v rámci jedného štátu, čím väčší je rozdiel v zaobchádzaní s mužmi a ženami v spoločnosti, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sila a násilie budú použité na riešenie sporov v rámci tohto štátu, a tým vyššia je pravdepodobnosť, že štát by sa zapojil do medzinárodných konfliktov.
(zdroj:http://www.ethicsandinternationalaffairs.org/2013/sex-world-peace-by-valerie-m-hudson-bonnie-ballif-spanvill-mary-caprioli-and-chad-f-emmett/).

Najspoľahlivejšími ukazovateľmi toho, či bude v krajine mier a stabilita nie sú podľa výskumov* ekonomické ukazovatele blahobytu, či merateľná úroveň demokracie, etno-religiózna identita, ale to, ako sa tá-ktorá krajina správa voči ženám.

Demokratické štáty, ktoré majú vyššiu mieru násilia voči ženám, sú podľa tohto výskumu rovnako nebezpečné a nestabilné ako nedemokratické režimy.

Úcta k ženám a starostlivosť o deti je jednou z úloh mužov. Starostlivosť o deti a svojho muža je jednou z úloh žien. Starostlivosť jedného o druhého v rodine je našou cnosťou a prejavom lásky. Ak sa nám podarí nájsť v sebe pokoj a harmóniu, nebude na svete miesto pre násilie.

(*podrobnejšie, zdroj :
Valerie M. Hudson, Bonnie Ballif-Spanvill, Mary Caprioli, a Chad F. Emmett : Sex & World Peace, New York: Columbia University Press, 2012
https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/Hudson%20Presentation.pdf
http://foreignpolicy.com/2012/04/24/what-sex-means-for-world-peace/,
http://www.ethicsandinternationalaffairs.org/2013/sex-world-peace-by-valerie-m-hudson-bonnie-ballif-spanvill-mary-caprioli-and-chad-f-emmett/).

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72149x
Priemerná čítanosť článkov: 3280x

Autor blogu

Kategórie