Založ si blog

Už 70 rokov si pripomíname zápas, v ktorom síce Dávid neporazil Goliáša, ale. ..

70. výročie Slovenského národného povstania

Nie je v našich dejinách príliš veľa udalostí, na ktoré môžeme byť právom tak hrdí, ako je tomu pri výroční Slovenského národného povstania. Už 70 rokov si pripomíname zápas, v ktorom síce Dávid neporazil Goliáša, ale svojim hrdinským bojom dokázal, že národ pod Tatrami vie v pravej chvíli pozdvihnúť aj zbrane a bojovať za svoju existenciu. Nebola to žiadna kalkulácia, pretože pomer síl bol jasne v neprospech povstalcov, ale skutočne boj, v ktorom išlo každému doslova o život. A túto najvyššiu obetu aj tisíce z vtedajších Slovákov a príslušníkov mnohých národov a národností za našu slobodu aj hrdinsky položili.

Už 70 rokov si teda pripomíname aj to, že v kritických situáciách sa predsa podarilo predstaviteľom vtedajších rôznych politických prúdov a názorov nájsť spoločný cieľ, ktorým bolo prispieť k pádu fašizmu v Európe a na Slovensku. Opäť sa na scénu akoby vrátil klasický motív Svätoplukových prútov, okolo ktorých sa zjednotili demokrati, agrárnici, sociálna demokracia i komunisti.

Mnohí, najmä mladí občania, sa pýtajú, prečo si treba pripomínať udalosti okolo vzniku Slovenského národného povstania aj po 70 rokoch ? Odpovedí sa natíska mnoho, ale mne sa zdá veľmi dôležité pri tejto príležitosti zdôrazniť, že je to priestor na vyjadrenie znepokojenia nad rôznymi prejavmi neznášanlivosti, rasizmu a prejavom rôznych fóbií. Ak by sme ich nechali bez povšimnutia, opäť by mohlo reálne hroziť, že sa aj naša krásna krajina môže stať územím, na ktorom sa budú riešiť konflikty násilným spôsobom. Nezabúdajme, že na území nášho východného suseda prebieha v podstate občianska vojna. Nezabúdajme, že neďaleko od nás, na území bývalej Juhoslávie, ešte pred 15 rokmi bola nemilosrdná bratovražedná vojna.

Toto sú iste veci, o ktorých všetci dúfame, že sa nám vyhnú a že nebudeme musieť riešiť takého situácie. Práve preto musíme my tu a teraz pred poslednými žijúcimi svedkami nášho zápasu o slobodu a demokraciu spred 70 rokov sľúbiť nielen im, ale najmä sebe a našim potomkom, že spravíme všetko preto, aby sme boli dostatočne vnímaví pre potreby iných a dostatočne sa vedeli brániť voči všetkým prejavom neznášanlivosti , ktoré nás sprevádzajú v 21. storočí.

Ukážme aj my dnes našimi postojmi, že si ctíme a vážime odkaz Slovenského národného povstania a že nechal v nás dostatočne hlbokú stopu. Dokážme svojimi každodennými postojmi, že tie tisíce padlých mužov, žien a detí za našu slobodu neboli vynaložené zbytočne.

Česť ich pamiatke !

 

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:22

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72232x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Autor blogu

Kategórie