Založ si blog

„Zmajkovičovej bufeťák? “

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“.

Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od decembra 2015 povolené množstvo soli v potravinách, a za jeho nedodržanie hrozí pokutami.

Zákony vytvárajú základné rámce, základné pravidlá a aj ten môj „bufetový“ zákon je takým. Vytvára priestor pre premýšľanie o tom, čo deťom a mladým ľuďom v priestoroch vzdelávacích inštitúcií ponúkame pri využití všetkých dostupných informácií, ktoré my dospelí zodpovední za ich zdravie máme.

Prvé dva body tohto návrhu zákona boli o zákaze predaja rýchleho občerstvenia, hod-dogu, ktorý obsahuje párok, deťom v školách. Tiež som navrhovala znížiť obsah soli v ponúkaných, predávaných potravinách.

A je to tu. Úsilie, námaha neboli márne. Rozpútanie kontroverznej diskusie v celej spoločnosti prináša prvé výsledky. Pozitívne výsledky. Nepochopenie, či nechcenie pochopiť, posmešné poznámky, bulvárne zosmiešňovanie postoja, spochybňovanie úmyslu, argumentovanie ľudskými právami, právami detí i rodičov – to všetko bolo a často býva súčasťou procesu niečoho, čo je nové a odvážne.

Áno, zmena znamená vystúpenie z komfortnej zóny. Prináša odpor a problémy, chaos a prekážky, pretože stereotypy sú zvyčajne veľmi silné. Odmietanie nového znamená odmietnutie toho doterajšieho. Spracovať všetko vyžaduje čas.

Stále si stojím za tým, že návrh zákona bol dobrý. Čas návrhu zákona i mne dáva za pravdu. To však nie je to podstatné. Podstatná je skutočnosť, že sa veci zmenia k lepšiemu. Podstatný je fakt, že deti budú mať zdravšie potraviny. Podstatným je to, že naše deti, budúca generácia, má predpoklady prežiť v zdraví a v neprítomnosti choroby dlhší a plnohodnotný život.

 

(Zdroj: http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1809048_na-obaloch-ma-pribudnut-nove-varovanie-parky-sposobuju-rakovinu, http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/371100-varene-aj-pecene-vsetko-uz-bude-menej-slane/)

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

Dunajská Streda je súčasťou územia Slovenskej republiky

15.10.2015

Neznepokojila ma informácia o vytvorení poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu Szávay-a István-a za Jobbik v Dunajskej Streda na Slovensku. Neznepokojila ma ani informácia, že pán poslanec maďarského parlamentu chce pomáhať riešiť problémy občanov. Ako občianku Slovenskej republiky a ako poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky ma však veľmi znepokojuje [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72264x
Priemerná čítanosť článkov: 3285x

Autor blogu

Kategórie