Dunajská Streda je súčasťou územia Slovenskej republiky

15. októbra 2015, renatazmajkovicova, Nezaradené

Neznepokojila ma informácia o vytvorení poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu Szávay-a István-a za Jobbik v Dunajskej Streda na Slovensku.

Neznepokojila ma ani informácia, že pán poslanec maďarského parlamentu chce pomáhať riešiť problémy občanov.

Ako občianku Slovenskej republiky a ako poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky ma však veľmi znepokojuje informácia, že poslanec maďarského parlamentu za stranu Jobbik  chce pomáhať  občanom Maďarskej republiky, žijúcim na Trianonom odtrhnutých častiach Maďarska – v Dunajskej Strede.

Dunajská Streda je súčasťou územia Slovenskej republiky.

Ako krajská predsedníčka Trnavského kraja za politickú stranu SMER – SD, kam patrí aj okres Dunajská Streda, vykonávam dlhé roky svoju politickú prácu v prospech všetkých občanov. Veľa času trávim s obyvateľmi aj na tomto národnostne zmiešanom území a poznám ich starosti i radosti. Zúčastňujem sa pracovných zasadnutí a podujatí. Spolupráca so starostami je veľmi príkladná a o problémoch a náročných situáciách sa veľa zhovárame. No nielen to, doposiaľ sme vždy našli optimálne riešenia. Ľudia si navzájom pomáhajú, žijú roky v dobrých susedských vzťahoch. A tak je zarážajúce, je to ako blesk z jasného neba, ponúkať pomoc pri riešení problémov niekomu, kto je v bezpečí vlastného domova, vo svojom komforte a to už celé roky.

V čase otvorených vojen a skrytých konfliktov je táto informácia, ktorá je skutočnosťou, obzvlášť znepokojujúca. Možno ju označiť za nebezpečnú. Narušuje pocit bezpečia, pocit bezpečného domova. Všetci potrebujeme pokojné prostredie v  nepokojnom a meniacom sa svete.

Územie Maďarska začína plotom, ktorým – Slovensko i Maďarsko – spoločne chránia  európske spoločenstvo a končí pomyslenou, lež existujúcou a platnou štátnou hranicou štátu, hranicou Slovenskej republiky. Taká je realita.