Včera mali zvoniť všetky zvony

22. septembra 2015, renatazmajkovicova, Nezaradené

Neprestávajme žiť svoje každodenné životy, neprestávajme sa tešiť z každého dňa.

Včera bol Svetový deň mieru (International Day of Peace) a pri oslave v New Yorku v sídle OSN zvoní „Peace Bell“ (Mierový zvon).

Navrhol ho pán Chiyoji Nakagawa v roku 1951, ako symbol nádeje za mier. Zvon bol odliaty z mincí a medailí darovaných zástupcami členských štátov, pápeža, a ľudí, vrátane detí z viac než 60 rôznych krajín. Na boku zvona je napísané „Longlive absolute world peace“ – Nech žije úplný svetový mier.

Pri príležitosti 40. výročia mierového zvonu vtedajší generálny tajomník Boutros Boutros – Ghali povedal: „Kedykoľvek znie, tento japonský Mierový zvon vysiela jasnú správu. Správa je určená celému ľudstvu. Mier je drahocenný. Nestačí iba túžba po mieri… Mier si vyžaduje prácu – dlhú, tvrdú, náročnú prácu“. A platí to stále.

Tohoročné zvonenie bolo akési tiché, prehlušilo ho ticho.

Aj dnes je treba, a potrebujeme to ako soľ – aby sa rozzvučali zvony na oslavu života v mieri. Mier v sebe i okolo seba si pripomínajme každý deň. Každý deň myslime na krásu okolo nás a majme na pamäti, že život – aj so starosťami a radosťami – je dar a zázrak. Pokiaľ sme tu – všetko sa dá zvládnuť, všetko.

„Long live absolute world peace“ – Nech žije úplný svetový mier.