Založ si blog

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie.

Koľko ľudských príbehov si vypočul, koľko ľudského trápenia spoluzdieľal, koľko rozhrešení a slov povzbudenia. Kde bral všetku tú silu? Kde bral energiu zvládať svoj vlastný život, ktorý žil a ktorý nebol ľahký? Myslím si, že práve to, že si prežil mnoho nepochopenia, odmietania, ponižovania, spochybňovania jeho úmyslov a postojov – tak práve to nažité a precítené mu dodávalo potrebnú silu vnímať a mať pochopenie pre osudy a životy druhých. No najvzácnejšou cnosťou bola sloboda jeho viery. Viera, ktorú nikdy nestrácal.

Bol múdry, vyrovnaný, s jasnými názormi a postojmi, ktoré boli podložené širokým poznaním a neuveriteľnými vedomosťami a vzdelaním. Meno Chryzostom (Zlatoústy po grécky Chrysostomos) si pridal k vlastnému menu podľa Svätého Jána Zlatoústeho (Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ioannes Chrysostomos) , ktorý bol byzantský cirkevný otec, kazateľ, konštantínopolskýpatriarcha, prvý biskup Východorímskej ríše. A kardinál Korec bol Chryzostomos – jeho slová boli láskavé, povzbudzujúce. Upozorňovali, ak niečo nebolo tak, akoby malo byť. Boli to slová múdreho muža vnímajúceho život v jeho prirodzenosť, plynutí podľa Božieho plánu.

Jeho múdry nadhľad je možné vidieť v jeho knihách s náboženskou tematikou a v každom jeho vyjadrení. Ako spisovateľ sa venoval aj témam života v spoločnosti, sociálnym rozdielom. Kritizoval spoločenskú nespravodlivosť a bol presvedčený o tom, že pokoj na Slovensku možno dosiahnuť „predovšetkým presadzovaním spravodlivosti pre všetkých“. Zaujímal ho život, ľudia v ňom. Zaujímal sa o dianie v rámci európskeho spoločenstva, o ktorom si myslel – ba bol presvedčený a vyžadoval brať na zreteľ – že spoločná Európa má byť postavená na kresťanských koreňoch, ku ktorým sa majú hlásiť aj jej inštitúcie.

Pekne a múdro hovoril o slobode, ktorá by nás všetkých mala pretvárať na zrelých, zodpovedných a kultúrnych ľudí. Avšak slobodou, ak ňou šliapeme po pravde života ľahko môžeme znetvoriť seba i život okolo seba. Mal rád ľudí a veril, že sloboda je osobitný dar človeka. Dobre to vedel, prežil si svoje trápenia. Avšak neúnavne zdôrazňoval, čo sloboda znamená. Ako treba pevne stáť, chrániť si slobodu viery, stáť za svojím presvedčením a to všetko v mene človeka, v mene dobra a lásky.

Kardinál Ján Chryzostom Korec bol vždy pripravený vzdať sa všetkého – okrem viery. Bol pre nás príkladom, ktorým aj zostane. Navždy. Ďakujeme.

Requiescat in pace.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Dunajská Streda je súčasťou územia Slovenskej republiky

15.10.2015

Neznepokojila ma informácia o vytvorení poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu Szávay-a István-a za Jobbik v Dunajskej Streda na Slovensku. Neznepokojila ma ani informácia, že pán poslanec maďarského parlamentu chce pomáhať riešiť problémy občanov. Ako občianku Slovenskej republiky a ako poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky ma však veľmi znepokojuje [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72147x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie