Založ si blog

„Svet sa zmení, ak sa zmeníme my“

„Tam, kde sú ľudia odsúdení na život v chudobe, sa porušujú ľudské práva. Zjednotiť sa pre ich dodržiavanie je našou svätou povinnosťou“, s týmto známym výrokom Josepha Wresinského bola slávnostne osadená tabuľa všetkým obetiam hladu, nevedomosti a násilia. Bolo to v roku 1987, kedy sa zišlo na námestí Trocadero v Paríži sto tisíc ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev a z rôznych končín sveta, aby vyvinuli tlak na spoločnosť ohľadne rešpektovania ľudských práv.

OSN v roku 1992 oficiálne uznala 17. október za Medzinárodný deň boja proti chudobe.

Počet ľudí žijúcich v chudobe klesol na menej ako polovicu miery chudoby z roku 1990. Viac ako dve miliardy ľudí získalo prístup k lepšej pitnej vode. V extrémnej chudobe však žije stále 1,2 miliardy ľudí. Každé štyri sekundy zomrie jedno dieťa z dôvodu, ktorému bolo možno predísť a viac ako 900 miliónov ľudí, najmä ženy a mladí ľudia, trpia chronickým hladom. Hrozí, že klimatické zmeny zničia životy miliónov ľudí a zmaria doteraz dosiahnutý pokrok. Svetová ekonomika stagnuje, nerovnosť stúpa všade na svete a ľudské práva sú porušované v najnestabilnejších a konfliktom najviac postihnutých krajinách.
Zdroj : http://www.undp.org/content/dam/undp/library/MDG/english/UNDP_MDGReport_EN_2014Final1.pdf

Nelson Mandela povedal: „Boj proti chudobe nie je gestom charity. Je to prejav spravodlivosti.“ Chudoba nie je nehoda. Ako otroctvo či rasovú neznášanlivosť, stvorili ju ľudia a zničiť ju dokážeme len ľudskosťou.

Prišiel čas na realizáciu takej budúcnosti, akú chceme. Bojovať proti chudobe nestačí. Treba celosvetovú víziu za dôstojný život všetkých na celej planéte. Všetci už vieme, že všetko so všetkým súvisí. Že všetci sme odkázaní jeden na druhého a naše správanie má vplyv na celok. Nemožno sa sústreďovať na dielčie oblasti, je nevyhnutné brať život ľudí na modrej planéte – ako celok.

Pred mesiacom vyše 100 hláv štátov a delegácie krajín sveta na samite OSN v New Yorku prijalo 17 globálnych cieľov udržateľného rozvoja.Nejde už len o rozvojový svet.

Rozvojové ciele sa prvýkrát v dejinách ľudstva týkajú univerzálne celej planéty. Dotýkajú sa a sú výzvou pre všetkých nás! Sú výzvou na hľadanie spoločných riešení, ktoré zabezpečia dôstojný život pre všetkých. Sú výzvou pre každého z nás. My všetci sme povinní chrániť našu planétu, ochraňovať životné prostredie. Už nejde len o pomáhanie druhým, ide o pomáhanie jeden druhému navzájom. Je to otázka ľudskosti, spravodlivosti a najmä chcenia.

Globálne ciele predstavujú historickú príležitosť spojiť krajiny a ich obyvateľov na celom svete. Prijatie týchto cieľov nastavuje smerovanie k tomu, aby sme vybrali nové spôsoby, ako zlepšiť životy ľudí na celom svete.

V prvom rade ide o to, aby svet do roku 2030 nepoznal chudobu a nerovnosť, aby nik nehladoval a každý mal prístup k vzdelaniu, aby sa skoncovalo s chudobou všade a vo všetkých jej formách. Druhým cieľom je skoncovať s hladom, dosiahnuť potravinovú bezpečnosť i lepšiu výživu a podporovať trvalo udržateľné poľnohospodárstvo. Tretím cieľom je zabezpečiť zdravý život a podporovať blahobyt pre všetkých a v každom veku.
Ostatné globálne ciele: zdroj: http://www.unis.unvienna.org/unis/sk/topics/2013/post-15-development-agenda.html

„Akcia bez počiatočnej vízie je mrhanie časom. Vízia bez akcie je obyčajné snívanie. Ale akcia s víziou môžu zmeniť svet.“ Nelson Mandela

Máme víziu o svete, v akom chceme žiť, máme globálne ciele pre nás všetkých a verím, že svet sa zmení. Svet sa však zmení, ak sa zmeníme my. Biedu, chudobu, hlad už nemožno len odmietať. Treba konať, a konať nielen tak, že rozdávame polievku odkázaným, ale deň za dňom sa musíme učiť postarať sa o seba uprostred spoločenstva.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72035x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Kategórie