Založ si blog

Včera mali zvoniť všetky zvony

Neprestávajme žiť svoje každodenné životy, neprestávajme sa tešiť z každého dňa.

Včera bol Svetový deň mieru (International Day of Peace) a pri oslave v New Yorku v sídle OSN zvoní „Peace Bell“ (Mierový zvon).

Navrhol ho pán Chiyoji Nakagawa v roku 1951, ako symbol nádeje za mier. Zvon bol odliaty z mincí a medailí darovaných zástupcami členských štátov, pápeža, a ľudí, vrátane detí z viac než 60 rôznych krajín. Na boku zvona je napísané „Longlive absolute world peace“ – Nech žije úplný svetový mier.

Pri príležitosti 40. výročia mierového zvonu vtedajší generálny tajomník Boutros Boutros – Ghali povedal: „Kedykoľvek znie, tento japonský Mierový zvon vysiela jasnú správu. Správa je určená celému ľudstvu. Mier je drahocenný. Nestačí iba túžba po mieri… Mier si vyžaduje prácu – dlhú, tvrdú, náročnú prácu“. A platí to stále.

Tohoročné zvonenie bolo akési tiché, prehlušilo ho ticho.

Aj dnes je treba, a potrebujeme to ako soľ – aby sa rozzvučali zvony na oslavu života v mieri. Mier v sebe i okolo seba si pripomínajme každý deň. Každý deň myslime na krásu okolo nás a majme na pamäti, že život – aj so starosťami a radosťami – je dar a zázrak. Pokiaľ sme tu – všetko sa dá zvládnuť, všetko.

„Long live absolute world peace“ – Nech žije úplný svetový mier.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72146x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Kategórie