Založ si blog

Morálne dilemy súčasnosti

Súčasná doba ako keby nás testovala v našej schopnosti riešiť morálne dilemy, ako keby nás nútila prehodnotiť naše etické a morálne normy i hodnoty. Doba nás núti zamýšľať sa nad tým, kto sme, čo chceme, či platí, že každý môže žiť tam, kde chce, nad tým kto má na čo oprávnený nárok, no i nad tým, čo je nezištná pomoc a láskavosť. Doba nás núti premýšľať, kto je naša rodina, kto sú priatelia, kto sú naši známi a kto tí ostatní. Tiež nás núti zladiť túto hierarchiu s časovou dotáciou. Najviac času trávim s ľuďmi, ktorých mám rada a ktorí majú radi mňa. Kto sú tí ľudia? Je to moja rodina?

Ak nám bude toto jasné, získame tak potrebný pokoj a nebudeme mať vnútorný rozpor napríklad pri téme utečenci, migranti. Vrátime sa k tomu, čo je pre nás správne a čo sa časom potvrdilo. Vrátime sa k známemu a pozabudnutému: “Hosť do domu, Boh do domu.”, “Náš dom, náš chrám.” Každý je vítaný ako hosť, ako priateľ i ako človek v núdzi. Každý sa sám rozhoduje, koho si v dome nechá. Hosťovi ponúkneme to, čo mu ponúknuť môžeme, on neurčuje pravidlá v našom dome.

Dnešný svet je nastavený tak, že krajiny môžu pomáhať iným krajinám a ľuďom v nich nastaviť si demokratické systémy pre lepšie fungovanie ich štátov, a aby si vo svojich krajinách viac chránili slobodu, náboženstvo i zvyky. Demokracia a sloboda je veľmi krehká, má však i svoje limity – práva jedného nemôžu ohroziť práva druhého.

Nesmieme dovoliť, aby sme sa chytili do pasce zdeformovanej predstavy o humanizme, o pomoci, o núdzi. Je na nás, aby sme sa nedali manipulovať predstavami iných o našom živote, o našich povinnostiach k sebe a k iným.

My sami máme čo spravovať, my sami sa máme o koho starať a máme komu pomáhať. Ak máme silu a prostriedky nad tento rámec pomáhajme, ale neohrozujúc seba. Stále platí – musím mať, aby som mohol dať. Je jedno, či je to kus chleba, alebo sila a energia.

Čo budeme platní sebe alebo spoločenstvu, ak sa úplne vyčerpáme len preto, že sme bezbreho pomáhali iným a napĺňali ich predstavu o ich živote? Predstavy iných o ich vlastnom šťastí nenaplní nik iný ako oni sami. Nepodarí sa to ani nám, nech by sme akokoľvek chceli.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72208x
Priemerná čítanosť článkov: 3282x

Autor blogu

Kategórie