Založ si blog

Keď sa chce, všetko sa dá. ..

vzor_skolskeho_bufetu_2Všetci kričia, ako sa to nedá. Ja som však presvedčená, že to pôjde. S návrhom novely zákona o ambulantnom predaji v školách a školských zariadeniach som neprišla iba tak. Mala som jasný cieľ: zdravie našich detí. A tento cieľ stojí za to, aby sme našli spôsoby, ako do školských bufetov a automatov prinesieme zdravú a vyváženú stravu. Školák je súčasťou prostredia, ktoré mu má vytvárať možnosti na zdravý vývoj. To, čo doteraz ponúkali automaty na chodbách škôl a bufety, tomu vôbec nezodpovedalo.

Po enormnej spŕške kritiky, ktorá smeruje k údajnej nevykonateľnosti schválenej novely, som sa rozhodla poukázať na to, že ide naozaj iba o ÚDAJNÚ nevykonateľnosť. Pozitívne vzory totiž existujú. Aj dnes máme na trhu výrobcov, ktorých sortiment je voľne dostupný v predajnej sieti a vyhovuje všetkým normám, ktoré mnou navrhnutá novela školského zákona zaviedla. Bez akéhokoľvek záujmu o reklamu musím menovať.

Napríklad pekáreň Danubia z Dunajskej Stredy má v portfóliu výrobkov širokú paletu tých, ktoré majú deti rady a zároveň sa nijako nevymykajú kritériám zdravej výživy. Nijakým spôsobom ich nie je potrebné upravovať a hneď zajtra ich môže školský bufet predávať. Už dnes táto pekáreň dodáva do školských zariadení výrobky, ktoré spĺňajú požadované normy obsahu soli, ovocnej či mliečnej zložky. Priznám sa, že toto zistenie ma potešilo. A ozývajú sa mi viacerí výrobcovia, ktorí s vykonateľnosťou novely zákona nemajú žiadny problém.

Dovolím si citovať riaditeľku pekárne Danubia Soňu Majthényiovú, ktorá tvrdí: „Nevidím žiadny problém, aby všetky pekárne splnili požadovanú normu 1,5 g soli na 100 g výrobku. Je to úplne akceptovateľné a najmä, keď ide o to najdôležitejšie, čo v živote máme – o zdravie našich detí. Školáci milujú jablkovú či višňovo-makovú štrúdľu, ovocné koláče. A tie všetky požiadavky spĺňajú. Prečo im máme predávať nezdravé bagety alebo mastné šišky, či dokonca cukrovinky? Sme schopní hneď do školských bufetov dodávať mnoho druhov ovocných koláčov, celozrnného pečiva a iných výrobkov. Som si istá, že sa to dá. Stačí iba trochu chcieť. Mne a mojim kolegom záleží na tom, aby deti dostávali to, čo im patrí.“

Myslím si, že tieto slová nepotrebujú žiadny komentár. Iba apelujem na všetkých výrobcov, aby našli spôsob, ako do školských bufetov, ale aj automatov dodávať nutrične vyváženú stravu. Aj v mojej nadácii rozbiehame projekt „Poď za zdravím s Nadáciou Renáty Zmajkovičovej. Zdravé potraviny do škôl“. Prostredníctvom neho chceme komunikovať všetko podstatné, čo prináša novela školského zákona. A samozrejme, ide mi najmä o to, aby sme ukázali pozitívne príklady a vzory, ktoré sú jednoznačným dôkazom, že to ide.

Netreba hľadať tisíc spôsobov, ako sa to nedá. Stará známa pravda hovorí: Kde je vôľa, tam je cesta. Už som sa napočúvala dosť negatívnych slov na margo ambulantného predaja či jedál typu rýchleho občerstvenia. Pritom som neprišla s ničím novým. Už zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia tvrdí, že „podnikatelia v zariadeniach pre deti a mládež sú povinní zamerať výchovu detí a mládeže na ochranu zdravia a zabezpečiť pri podávaní stravy, aby bola pripravovaná so zodpovedajúcou energetickou a biologickou hodnotou“. Aj školský bufet je predsa súčasťou výchovného pôsobenia na zdravie detí. Práve tento zákon medzi zariadenia spoločného stravovania radí aj stánky s rýchlym občerstvením a iné zariadenia s ambulantným predajom pokrmov. Ich prevádzkovatelia sú podľa neho „povinní zabezpečovať výživovú hodnotu hotových pokrmov a nápojov podľa odporúčaných výživových dávok“. Rovnako je v praxi vyhláška ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež. V nej sa zase píše, že „prevádzkovateľ musí zabezpečiť, aby sortiment tovaru v bufetoch, automatoch a iných formách ambulantného predaja zriadeného v rámci zariadenia pre deti a mládež, ktorý je dostupný žiakom a deťom, bol výživovo hodnotný“. Je výživovo hodnotný hotdog? Je výživovo hodnotná bageta s majonézou a údeným mäsom? Je výživovo hodnotný sladený sýtený nápoj?

Legislatívne základy už máme. Prišla som s akousi nadstavbou, ktorá nás posúva bližšie k cieľu. A tá nadstavba je VYKONATEĽNÁ. Okrem zdravých pekárenských výrobkov existuje celá škála ďalších, ktoré sú chutné a deťom prospievajú. Iba krátky výpočet: jablká, hrušky, banány, pomaranče, hrozno, jogurty so živými kultúrami, ochutené tvarohy, mliečne nápoje, cereálne tyčinky, detské výživy, 100-percentné ovocné šťavy a, samozrejme, najzdravší a najdrahší nápoj – čistá voda. Jednoducho, dá sa to. Stačí trochu snahy a môžeme naštartovať zdravší vývoj našich detí.

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72150x
Priemerná čítanosť článkov: 3280x

Autor blogu

Kategórie