Založ si blog

Ako si zabiť deti a vnukov

Recept je veľmi jednoduchý – prenechajte starostlivosť o doplnkovú stravu výlučne na školské bufety a automaty v školách. Poskytnite svojim ratolestiam zopár drobných na to, aby si kúpili presolené pečivo, chrumkavé čipsy, lacné náhrady syrov, mastné výrobky, presladené čokoládové náhrady, keksy – samozrejme presladené, doplnené „éčkami“ – a nech si to, prosím, zapijú kolovými či sýtenými a ochutenými nápojmi. Garantujem vám, že k poškodeniu ich zdravia či ohrozeniu mladého organizmu chorobami nepochybne prispejete. Mám pokračovať? Nebudem. Neveríte? Stačí sa pozrieť do  niektorých školských AUTOMATOV a bufetov – nepochybne zdúpniete. Ale ani tam nemusíte chodiť, prečítajte si etikety na výrobkoch a informáciu o ich obsahu a opýtajte sa svojich najmilších, čo dobrého v škole počas prestávok chrúmu.

Máte mimoriadne vhodnú príležitosť sa k tomu vyjadriť, lebo o pár dní sa bude v parlamente rokovať o novele školského zákona. O čo ide? No predsa o tom, či si dáme alebo nedáme zabiť deti a vnukov, či chceme ako rodičia prežiť svoje vlastné ratolesti.

Renáta Zmajkovičová (áno ja, poslankyňa za stranu SMER – SD) som predložila návrh na zmenu zákona. Nekývte rukou, toto nie je populistické gesto politika, ale úprimne a veľmi vážne mienená snaha o zásadnú a razantnú zmenu v prospech našich detí. Opakujem – NAŠICH DETÍ!

O čom je tá tzv. búrka v pohári vody, ako sa ju snažia niektorí proklamovať?

Poslanecký návrh je o tomto – zakázať predávať NAŠIM DEŤOM potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, lebo takéto výrobky sa volajú aj chipsy či zemiakové lupienky, a nie celozrnné pečivo alebo chlieb. Alebo – zakázať predávať sladké pekárenské a cukrárske výrobky s nižším než jednotretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky – buďte si istí, že ide o zákaz predávať vyprážané mastné šišky doplnené umelým džemom s bohatým obsahom zahusťovadiel, tužidiel, chemikálií na predĺženie ich trvanlivosti a… už sa mi to bridí aj písať, čo tam všetko je. Ak je v návrhu novely zákona napísané, že zakazuje kolové nápoje a nápoje s obsahom chinínu, hovoríme o tekutinách, ktoré ničia zažívací trakt a zuby, teda nie o minerálnych vodách a ovocných šťavách.

Návrh, o ktorom sa hovorí už tretí mesiac, prechádza samozrejme diskusiou: na úrovni parlamentných výborov, medzi odborníkmi, potravinármi, zástupcami škôl. A neuveriteľný úkaz – z každej strany námietka, torpédovanie dobrej myšlienky, spochybňovanie odbornosti predkladateľky zákona – možno aj preto, lebo predkladateľ je z vládnucej strany. Najviac však návrh rozčúlil výrobcov a dodávateľov zastrešených pod POTRAVINÁRSKOU KOMOROU SLOVENSKA na čele s jej riaditeľkou Jarmilou Halgašovou. Prečo? Stačí si pozrieť zoznam spoločností, ktoré sú členmi tejto komory (http://www.potravinari.sk/onas/).

Deti sú neobvykle výhodná a dobre formovateľná kategória. Vedia, že stačí, aby si na všetky tie presladené, presolené a premastené jedlá privykli. Vytvárajú si tak z našich detí budúcich klientov, odberateľov a kupujúcich. Mladá generácia sa stane návykovou na tento druh potravín a nezaujíma ich, že deti budú obézne, náchylné na bohatý výber civilizačných chorôb, ktoré vznikajú predovšetkým z potravín, že bude prevažovať generácia tučných ľudí, odkázaných na lekársku starostlivosť. Záleží na vás, záleží na nás všetkých, či bude v školských automatoch a bufetoch ovocie a zelenina, zdravé pečivo, čerstvé ovocné šťavy, ozajstné mliečne výrobky alebo to, čo mladú generáciu môže poškodzovať a privolávať im choroby.

Rozhodnutie je v našich rukách.

 

Vieme kto sme – sme suverénny štát

17.11.2015

17. november je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, dňom Nežnej revolúcie. To, ako sme slobodu a demokraciu dosiahli pre náš národ, pre seba a to ako sme sa – vzájomne s českým národom – dokázali podporovať a rešpektovať – zostane príkladom pre iné národy, príkladom toho, že je možné zachovať si vlastnú identitu a akceptovať inakosť, [...]

Kardinál Ján Chryzostom Korec. Requiescat in pace.

30.10.2015

Zajtra sa rozlúčime, veriaci i neveriaci – s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Kardinál Korec zomrel v sobotu 24.októbra, v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie. [...]

„Zmajkovičovej bufeťák? “

28.10.2015

V týchto dňoch Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila priemyselne spracované mäso na zoznam rakovinotvorných látok s najvyšším stupňom päťbodovej škály karcinogénnych látok. Médiá to zjednodušili a dali článku názov „Párky spôsobujú rakovinu!“. Pred týždňom vyšla správa, že Úrad verejného zdravotníctva svojím nariadením znižuje od [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72030x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Kategórie